Inlevingsvermogen, nu en 75 jaar terug.

Alweer een nieuwe week voor ons. Redden jullie het nog een beetje? Eerlijk gezegd begin ik het behoorlijk zat te worden. De eerste weken lukte het mij nog wel om bezigheden te zoeken, mijzelf een zinnige dagbesteding te geven. Maar ik moet toegeven dat ik de afgelopen week ook wel af en toe een dipje had. De kapster die afgelopen week bij Jinek zat vertolkte eigenlijk heel mooi mijn gevoel “ik heb het gevoel mijn identiteit kwijt te raken”. Ze gaf woorden aan mijn gevoel. Yogalessen geven is wat ik doe, wie ik ben en wie ik wil zijn. Daar krijg ik mijn energie van. De contacten met mensen, iets te mogen geven en daar weer zoveel terug voor te krijgen. Elke dag probeer je dan weer dingen te bedenken die je dat gevoel opleveren. Maar mijn creativiteit is wel een beetje op, mijn lijf doet zeer. Afgelopen weekend heb ik mij weer geprobeerd te herpakken, een plan te maken. Want ik denk dat we er nog lang niet zijn. Ik zet Vertrouwen in en weet dat het goed gaat komen! “Get up. On my feet!

De week van herdenken en vrijheid vieren, de week van 4 en 5 mei. Dit jaar 75 jaar geleden. Het zou bol staan van de festiviteiten. Een bijzondere tijd om juist in deze periode te herdenken. Wellicht kunnen wij die de oorlog niet hebben meegemaakt ons een beetje inleven hoe het 75 jaar geleden is geweest om te leven in angst, met onzekerheden, opgesloten te zijn of de straat niet zomaar op mogen gaan. Ja, misschien, een klein beetje, maar ook weer helemaal niet. De wereld is veranderd, de mensen zijn veranderd. Het is echt een hele andere tijd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is empathy.jpg

Inlevingsvermogen is echt iets anders. Luisteren naar het verhaal van iemand die in oorlogtijd niet het huis uit mocht is toch echt niet te vergelijken met iemand die nu niet naar buiten mag omdat hij symptomen van Corona heeft. Leef je eens in in die tijd, hoe het voor diegene moet zijn geweest. Vorm je een beeld en luister naar degene die het verhaal vertelt zonder de vergelijking te maken met nu. Ruik zo mogelijk de geuren, hoor de geluiden. Schakel je eigen gedachten juist even uit. Het zal best moeilijk zijn, want je denkt juist nu dingen te herkennen. Een beetje beter kunnen we ons het misschien wel voorstellen….

Inlevingsvermogen. De deugd voor komende week. Bij Inlevingsvermogen onderken je de gevoelens van anderen. Het is het vermogen om je voor te stellen hoe het is om iemand anders te zijn of om in een andere situatie te zijn.

Helaas zijn we in de praktijk vaak met onszelf bezig. We vormen continue, de hele dag door, gedachten, meningen en oordelen. Wist je dat dit 2 tot 3 keer sneller gaat dan dat we praten?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is On-your-feet-Inlevingsvermogen-eigen-perspectief.jpg

Invullen voor een ander is dus zo gebeurd. Dit proces staat vrijwel nooit stil. We zien de wereld vanuit ons eigen perspectief. Niet zo gek natuurlijk. We leven dan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week met onszelf.

Stel je eens voor dat je in gesprek bent met iemand. Hij vertelt over de effecten die deze Coronacrisis op hem heeft. Omdat je je wellicht herkent in deze situatie vorm je een beeld vanuit je eigen perspectief van zijn situatie. Maar omdat hij jouw niet is en jij hem niet, kun je je afvragen of dit beeld klopt met hoe hij de Coronacrisis daadwerkelijk beleeft. En wat hij jouw vertellen wil.

Om je in te leven in de ander is het nodig om bewust na te denken. Even niet de focus op jezelf en je eigen gedachten, maar met je aandacht en emoties stilstaan bij de ander. Kijk en luister eens zonder oordeel. Wie is die persoon? Hoe zou het zijn als ik in zijn of haar schoenen zou staan?

Lees eens de deugdenkaart Inlevingsvermogen.

  • Welke zin springt er voor jou uit?
  • Wat zou je de komende week extra aandacht kunnen geven? 

5 mei 16:55 uur: “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.