Yoga en Fibromyalgie

Fibromyalgie. Enkele jaren geleden is bij mij na een jarenlange zoektocht naar lichamelijke klachten en vermoeidheid Fibromyalgie geconstateerd. Fibromyalgie hebben betekend chronisch last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. In het lichaam is echter niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. Pijnlijke plekken zijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn (stijfheid en vermoeidheid) is vergelijkbaar met wat je voelt bij zware griep, maar bij Fibromyalgie heb je dit elke dag.

Wat levert yoga mij nou eigenlijk op?

Ik heb nog dagelijks pijn, moet mijn activiteiten zo verdelen dat ik energie genoeg heb om de dingen te doen die ik wil doen. Moet nog regelmatig een uitnodiging afslaan omdat het toch even niet gaat en ik liever mijn rust neem….

Nee, de Fibromyalgie is blijvend, dát gaat met welke vorm van yoga dan ook echt niet over!

Wel sta ik optimistischer in het leven, heb meer vertrouwen in de dingen die op mijn pad komen, kan ik dingen beter loslaten, zet ik regelmatig mijn matigheid in en geef ik yogalessen waar ik energie van krijg. De houdingen doen een beroep op mijn vastberadenheid en ik merk dat doorzettingsvermogen er voor zorgt dat ik vorderingen maak.

De omlaagkijkende hond die voor veel yogi’s ontspannend is was bijvoorbeeld in het begin een ramp voor mijn schouders, maar mijn inzet zorgde ervoor dat ook ik nu mijn ontspanning in deze houding kan vinden, ondanks de pijn. Ik leerde beter mijn lichaam te voelen en meer rekening te houden met mijzelf. Mijn eigen beker te vullen zodat ik kon delen met anderen.

Yoga zorgt dat Fibromyalgie mijn leven niet meer zo beheerst en ik mij kan richten op die dingen die in het leven de moeite waard zijn.

Het woord “fibromyalgie” is een samenvoeging van Griekse
woorden: fibro (=bindweefsel), myo (=spieren) en algia (=pijn).