Yoga

Yoga heeft voor veel mensen een zweverig imago. Vele teksten en oefeningen die over yoga te vinden zijn, zijn dan ook duizenden jaren oud zijn. Ontstaan in een tijd waarin wetenschap zoals wij die nu kennen nog niet bestond. Bedacht o.a. door de monniken die dieren, hun houdingen en het positieve effect van de houdingen bestudeerden en dit na gingen doen. Zo ontstonden de eerste yogaoefeningen.

Door de toenemende populariteit van yoga, interesseert ook de wetenschap zich steeds meer in yoga. Het helpt yoga steeds meer van zijn zweverige imago af. Hierdoor interesseren steeds meer mensen zich in yoga.

Yoga vindt zijn oorsprong in India en betekend letterlijk “verbinden”. Tijdens een yogales verbindt je lichaam en geest door middel van ademhaling. Je werkt hierdoor via lichamelijke inspanning naar ontspanning toe. De basis van yoga bestaat uit de drie-eenheid: asana’s (uitvoeren van lichamelijke oefeningen), pranayama (ademhaling) en vaak ook dhyana (meditatie). Het is een levensstijl die je motiveert om bewust te leven en bewust om te gaan met jezelf en anderen. Het helpt je te gronden.

Yoga is voor iedereen, yoga kent geen prestatie, het is geen wedstrijd en je hoeft niet heel erg flexibel of sterk te zijn. Accepteer wat voor jou op dit moment mogelijk is, de rest komt vanzelf. Het helpt je om je niet te meten aan anderen, maar juist meer bewust te worden van je eigen ik. Het voelen is bij yoga erg belangrijk, uit je hoofd gaan. Je grenzen leren kennen, en ook je uitdagingen.

Less is more, minder is meer.

Door de drukte van het dagelijks leven gaan we steeds vaker op zoek naar rust en ontspanning, yoga kan je hierbij helpen. Het brengt je in balans, verlicht pijn en blessures, houdt je lichaam fit, flexibel en sterk, vermindert stress, verhoogt je stofwisseling, verbetert je algehele gezondheid, je totale conditie en… het is ook nog superleuk!

Zweverig? On your feet! Kom op de yogamat!

Voor mij staat yoga symbool voor rust, ontspanning en een manier om de hectiek, gedachten en bezigheden los te laten. Het maakt juist nuchter.

Er zijn veel verschillende soorten yoga. Er is er vast één die bij je past.