Onbevangenheid

Onbevangenheid, de deugd van deze week. Heb jij het nog in je? Of ken je het misschien nog van vroeger. De tijd van; je ziet wel, je hebt geen vooropgesteld plan. Weet jij veel. Onbevangen, onbevooroordeeld, zonder kennis vooraf te hebben. Wat maak je een boel nieuwe dingen mee en wat ontwikkel je snel. Wat een vrijheid, wat een ruimte voor jezelf. Spelen, dansen, ontdekken. Onbevreesd in het leven staan.

Ik zie dat meisje voor mij dat op een mooie zonnige dag een prachtige vlinder in het weiland ziet en hier vervolgens vrolijk achteraan huppelt. Alleen maar oog voor deze vlinder. Waar gaat hij heen? Kijk naar zijn kleuren, de wijze waarop hij vliegt. De bloemen waarop hij rust. De zon verwarmt je lijf, verder helemaal niets! Herken je dat gevoel?

Ergens raakten we deze onbevangenheid wellicht wat kwijt. Juist doordat we ons ontwikkelen, krijgen we ook meer kennis en doen we ervaringen op. Hierdoor kunnen we niet meer goed open ergens meer ingaan, je laten verrassen. Vaak maken we van te voren al een invulling hoe iets gaat lopen. We kunnen niet meer onbevangen naar iets of iemand kijken. Er ontstaat spanning en de ander voelt dit intuïtief aan. Dit kan betekenen dat deze spanning kan resulteren in wederzijds onbegrip of irritaties. Weinig positiefs aan!

Onbevangenheid is een deugd die we weer kunnen trainen als we dat willen. Ontdek voor jezelf dan wat maakt dat je “bevangen” bent. Vergelijk je jezelf met een ander of een eerder opgedane ervaring? Wanneer je inzicht krijgt op wat maakt dat je bevangen raakt kun je gaan oefenen door dit naast je neer te leggen. Vervolgens met openheid te gaan kijken en te luisteren. Alsof je voor het eerst de situatie of de ander bekijkt. Verbaas je, wees nieuwsgierig, zonder oordeel. Voel je vrij om je eigen pad te volgen.

  • Welke zin op de kaart kan jou daarbij helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.