Verdraagzaamheid

Verdraagzaamheid, de deugd van deze week.
Er wordt wel gezegd dat er geen grotere deugd is dan Verdraagzaamheid. Als ik daar over nadenk, kan ik mij daar wel wat bij voorstellen. Zeker als ik het koppel aan de tijd waarin wij leven. De gemoedstoestanden lopen weer steeds meer op. De rust en verbondenheid veranderd. Een verzoek om zuinig te zijn met het water wordt door een grote groep van de hand gewezen, er wordt weer in grote groepen mensen bij elkaar geprotesteerd. Denk aan de gebeurtenissen in Minneapolis. En zeker die protesten zegt alles over verdraagzaamheid wat betreft doelgroepen, rassen, seksuele geaardheid en blijken we weer steeds verder van elkaar af te drijven. Of is het wellicht nooit weggeweest?

Ik hoop dat als er meer mensen zich bezig gaan houden met yoga er misschien ook wat meer verdraagzaamheid zou kunnen zijn.
Wanneer je bezig bent met de yogahoudingen wordt er ook een beroep gedaan op je verdraagzaamheid. Stress kan je dan beter verdragen doordat een grotere verdraagzaamheid ontwikkeld in lichaam en geest. “Als je je kunt aanpassen en evenwicht kunt vinden in een wereld die altijd bewegelijk en instabiel is, leer je de onophoudelijke veranderingen en verschillen te verdragen”, aldus Iyengar (Iyengar die in 2014 op 95-jarige leeftijd overleed, speelde een belangrijke rol in de verspreiding van yoga over de hele wereld).

Als je eens wilt reflecteren op de deugd Verdraagzaamheid kunnen onderstaande reflectievragen je daar wellicht bij helpen.
– In hoeverre zou jij jezelf als verdraagzaam omschrijven?
– Waar eindigt voor jou verdraagzaamheid en begint rechtvaardigheid?
– Wat kunnen we doen om verdraagzaamheid te bevorderen?

Ik wens jullie een mooie week!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.