Inlevingsvermogen

“Ik snap dat wel, dat heb ik ook eens meegemaakt!” Is dat zo? En zit de ander vervolgens te wachten op jouw oordeel of ongevraagd advies?

Probeer het eens met inlevingsvermogen. Een ander woord voor sensitiviteit. Het vermogen om rekening te kunnen houden met gevoelens van anderen. Daadwerkelijk te kunnen luisteren, zonder oordeel.

Helaas blijkt dat moeilijker dan we misschien zouden willen. We zijn namelijk in de praktijk meer met ons zelf bezig dan met anderen. We gaan dan ook 7 x 24 uur met onszelf om en  vormen aan de lopende band gedachten, ideeën en oordelen. Daarnaast gaat ons denken 2 tot 3 keer sneller dan dat we praten. Invullen voor de ander gaat dus sneller dan dat we daar meestal grip op hebben.

Inleven in een ander gaat niet zo maar, je moet je focussen om bewust na te denken. Even niet op jezelf, maar volledig op de ander. Kijken en luisteren zonder oordeel. Met volledige aandacht bij de ander.

Inlevingsvermogen geeft vertrouwen. Vertrouwen is één van de belangrijke succesfactoren voor effectieve communicatie.

Inlevingsvermogen, de deugd van deze week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.