Eerbied

EERBIED, de deugd van deze week. Vaak samen gebruikt met respect.

Na een yogales bied ik altijd de mogelijkheid om af te sluiten met het “NAMASTE”. We plaatsen dan de handpalmen tegen elkaar voor het hart, in gebedshouding. Buigen iets het hoofd naar beneden en zeggen wel of niet hardop “Namaste”.

Maar wat betekent Namasté nou eigenlijk? Letterlijk vertaalt vanuit het Sankriet betekent “Namas” “buig” en “” betekent “voor jou”. Vrij vertaald krijg je dan “buigen voor de ander die groet”. Een manier om elkaar te groeten.

In de westerse wereld wordt deze groet ook wel gebruikt, zonder dat je hier een religieus beeld aan hoeft te koppelen. Verwar het niet met onderdanigheid. Beide personen zijn gelijkwaardig, ieder met zijn eigen kwaliteiten.

Je toont op deze manier eerbied en respect voor elkaar. Normen en waarden zijn hierbij heel belangrijk. Wederzijdse acceptatie en waardering speelt een grote rol.

Het is je eigen keuze om Namasté te gebruiken. Soms maak je alleen het gebaar. Dat is aan jou. Het gebruik Namasté is zeker niet verplicht. Als je je er niet goed bij voelt en je doet het wel, dan zal het niet meer zijn dan een leeg gebaar.

Maar als je je eerbied en respect daadwerkelijk voelt, dan kan het een mooie manier zijn om te laten weten dat je de ander waardeert en respecteert.

Namasté

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.