Spiritualiteit, gewoon met de voeten op de grond. (Michiel van der Pols)

Spiritualiteit, het lijkt wel een besmet woord in Nederland. Waar in veel landen spiritualiteit een belangrijk onderdeel van de cultuur vormt, doet de gemiddelde Nederlander een stap achteruit als er over spiritualiteit gesproken wordt. Gelukkig doen wel steeds meer Nederlanders aan Yoga, meditatie of mindfulness. Maar om te zeggen dat je spiritueel bent….nee, laat maar.

Ik denk dat veel mensen spiritualiteit associëren met mantrazingende, kruidentheedrinkende en Namaste-roepende vrouwen. Je moet daarnaast minimaal vegetarisch zijn, tientallen kristallen in huis hebben en als het volle maan is moet je naar buiten om “op te laden”. Als dat je associatie met het woord spiritualiteit is, dan is het woord voor jou besmet.

Spiritualiteit gaat er niet om dat je opeens iemand anders bent die allemaal andere dingen doet. Het gaat niet om Yoga, meditatie of kristallen. Bij spiritualiteit gaat het erom dat je terugkeert naar je natuurlijk staat. Je gaat terug naar je ware kern. Je laat het ego niet meer je leven in zijn greep houden. Je leeft vanuit je hart, met beide benen op de grond. Niets zweverigs aan.

Iedereen is spiritueel, maar vele van ons zijn dat vergeten. We zijn allemaal een spiritueel wezen in de tijdelijke verschijningsvorm een mens. Spiritualiteit helpt je dat te herinneren. En dat is prettig! Het relativeert, verzacht, verduidelijkt en verheldert als je weet wie je in de kern echt bent. Je laat je niet meer meevoeren met wat de omgeving van je denkt of van je verwacht. Je leidt het leven dat werkelijk bij jou past.

Wel zo prettig toch?

In Nederland neemt het aantal burn-outs, scheidingen en depressies elk jaar weer toe. En waarom? Omdat we ons leven ego-gedreven leiden en te ver afstaan van wie we werkelijk zijn. Ik wens het ons toe dat we het woord spiritualiteit minder besmet maken en dat we de spirituele lessen wat meer toelaten om het leven een stuk prettiger te maken.

Namaste… ehm…ik bedoel…fijne dag! ?

Namasté Doorbraakcoaching ?‍♂️ Michiel van der Pols

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.